A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Részletek Rendben!
  • 17

    Okt

    Borok és ételek párosításáról egyszerűen

    Receptek

    Amikor sommelier-ket hallgatunk a különböző étel-bor párosításokról, könnyen elveszíthetjük az önbizalmunkat,  majd a következő vendégfogadás során tétován állhatunk a  borospolc előtt, hogy akkor melyik palackot is vegyük le az mama kedvenc tejszínes pulykacsigájához?

     

    Könnyű ételhez fehérbor, fűszeres és nehéz ételekhez vörös dukál, ez az alapvetés, innen már csak bonyolíthatunk a választáson. Azokat az ételeket, amiket borral locsolgatunk, borral főzünk fel, azzal a nedűvel párosítunk, amivel főztük.  Tehát, a híres "Mama pulykacsigái" mennyei manna mellé, cserszegi fűszerest kínálunk, hiszen azzal bolondítjuk meg főzés közben. A cserszegi fűszeres egy lenyűgöző szőlő fajta, az Irsai Olivér és a piros tramini párosításából született valamikor a hatvanas években. Semmi mással össze nem téveszthető illata virágos-parfümös, jól illik fehér húsokhoz, könnyű, napfényes ebédekhez, a keleti konyha ételeihez.

     

    Recept

    A pulykamellet ujjnyi szeletekre, majd háromcenti széles csíkokra vágjuk, enyhén klopfoljuk, sózzuk ,borsozzuk Mindegyikre ráfektetünk baconszeleteket és feltekerjük, hústűvel, vagy fogvájóval megtűzzük. Egy nagyobb edénybe, serpenyőben olajat hevítünk, ebbe belehelyezzük a feltekert pulykacsigákat, néhány perc alatt magas hőfokon megpirítjuk a, megforgatjuk, hogy a másik felének is adjunk egy kis kérget, hozzáöntünk három deci húsleves alaplevet, két deci cserszegi fűszerest és fedő alatt pároljuk rövid ideig, közben egyszer megfordítjuk a húst. Amikor a fele leve elfőtt, öntsük fel kettő deci tejszínnel, még egy kevés borral, őröljünk rá friss fehérborsot, hagyjuk besűrűsödni a szaftot és már tálalhatjuk is rizzsel, egy pohár cserszegi fűszeressel.

     

    Bor az ételhez 1×1

    Szinte érzésre lehet tudni, hogy mi mivel passzol. Ugyan, ki inna ráksalátához Egri bikavért? Levesekhez, rákhoz, tengeri herkentyűkhöz, meleg előételekhez, halakhoz fehérbort kínáljunk. A gulyás, a halászlé, bableves kivételt képez, ezekhez vörösbor illik. A húsokhoz, ha szárnyas és nem paprikás, akkor fehér, minden más esetben jöhet a vörösbor. Édességekhez, gyümölcsökhöz, desszertekhez édeskés fehér bort, tokaji aszút, édes szamorodnit ihatunk, de itt már a pezsgő is jól csúszik.

     

    Ínyenceknek

    Ha szeretnénk valami igazán egyszerű és lenyűgöző trükköt alkalmazni vendéglátásaink során, akkor bűvöljük el vendégeinket tökéletes sajt és bor párosításokkal! Alapvetés, hogy sajtok mellé inkább különlegesebb fehér-, kevésbé vörösborokat kínálunk és csemegeborokat adhatunk. Könnyű, fehér újbort kínáljunk a friss, kenhető sajtok mellé. Itt is áll a szabály, minél fűszeresebb az étel, annál karakteresebb a bor. A trappistához könnyű, fehérbort kínáljunk, de az ízesebb kecskesajtokhoz rizling, sauvignon blanc illik inkább, a határozottabb ízvilágú juhsajthoz az olaszrizling, vagy a szürkebarát lehet jó. A camambert-félék kísérője fahordóban érlelt fehérbor, de adott esetben pinot noir is lehet. A köznyelvben büdös sajtoknak nevezett, valójában rúzsos sajtok, mint a Pálpusztai könnyedebb vörösborokat kívánnak, mint például a tramini. A kéksajtok mellé aszút, késői szüretelésű édes borokat adunk, a kemény sajtok közepesen testes vörösbort kapnak, míg a füstölt sajtokhoz fűszeres vörösbort.

     

    Na jó, de miből?

    Kehely, szár és talp – egy borospohár mindenki számára ugyanazt a formát hívja elő, mi mégis megvalósítottunk egy klasszikus formájú, de formabontó poharat, amely bármilyen étkezés során méltó ehhez a mennyei nedűhöz. Arról hogy melyik italt, milyen pohárból jó inni, a következő bejegyzésünkben részletesen kitérünk, addig is ismerkedjetek meg a CREA Form exkluzív borospoharaival, amelyekből élvezet inni a fehér és a vörös borokat is.

     

    crea-form-wine-glass-box-6-cover