A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Részletek Rendben!
  • 31

    Márc

    Felkészülés a válsághelyzetekre

    Hírek

    A CREA Form csapata azzal szeretne segíteni ebben a nehéz helyzetben, hogy megosztja az új koronavírus járvány által okozott válsághelyzetből adódó gondolatait, azokat a dolgokat, amiket ilyenkor átértékelhetünk, újragondolhatunk.

     

    Az elmúlt napokban nagyon megváltoztak a szokásaink, és ez a fogyasztói szokásokra is igaz. Ez a helyzet megmutatta, hogy képesek vagyunk pazarlás nélkül, fegyelmezetten gazdálkodni, ha kell.

     

    Úgy gondoljuk, hogy egy hasonló válsághelyzetre való felkészülés elengedhetetlen, ha másért nem, ebből a helyzetből tanulva, a jövőre nézve. Nemcsak cégként, de magánszemélyként is kiemelten fontos szerepe kell, hogy legyen a tartalékolásnak, egy bizonyos vésztartalék képzésnek.

     

    Azt látjuk, hogy az emberek többsége pazarlóan él. Nem gondolkodunk előre, napról-napra, fizetésről-fizetésre élünk, rengeteget költünk luxuscikkekre. Persze a tudatos gazdálkodás nem azt jelenti, hogy soha ne költsünk az alapszükségleteinken felül, de fontos odafigyelni egy reális egyensúlyra.

     

    A gazdasági szakemberek által javasolt, legegyszerűbb tartalékolási módszer az, hogy gazdálkodó szervezetként a megtermelt nyereségünk 80%-90%- át, magánszemélyként pedig csak a bevételeink 80%-90%-át költjük el, és a maradék 10- 20%-ot minden esetben félretesszük.

     

    A tudatos pénzügyek első lépése egy alapos felmérés. Először is tudnod kell, hogy milyen bevételek mellé milyen kiadások társulnak. Ehhez ma már számos költségvetés kezelő alkalmazás közül választhatsz, amelyek segítségével minden tételt egyszerűen rögzíthetsz a telefonodon. Ha pontosan vezeted a kiadásaidat, akkor tudsz elkezdeni azon gondolkodni, hogy mire költöd a legnagyobb összegeket, esetleg mire költesz feleslegesen. Ilyenkor lefaraghatod egy kicsit ezeket az összegeket. Határozz meg rövid, közép és hosszú távú célokat a pénzügyeket illetően. Nagyon fontos, hogy legyen egy külön alszámla a megtakarításoknak, de használhatsz lekötéseket, értékpapírszámlát, vagy elkötelezheted magad egy fix összegű megtakarítás program mellett is. Ez utóbbihoz sok esetben állami támogatás is társul. Ha pedig komolyabban szeretnél foglalkozni a témával, kérd ki egy pénzügyi szakértő véleményét.

     

    Tudatos pénzügyekkel nemcsak egy cég biztosíthatja be a jövőjét, de magánszemélyként is hatékonyan javíthatsz az életminőségeden, megóvhatod magad és családodat a bizonytalanságtól és a kiszolgáltatottságtól, amit egy esetleges gazdasági változás generál.