A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Részletek Rendben!
  • 09

    Ápr

    A koronavírus nem várt hatásai - a légszennyezettség és az energiafelhasználás csökkenése

    Hírek

    Azért, hogy teljesíthessük a CREA Form értékei szerint kitűzött célokat, mindig tájékozottnak kell lennünk a tudományos áttöréseket illetően, ezért kollégáink folyamatosan figyelik a környezetvédelemmel kapcsolatos híreket, újdonságokat. A napokban meglepő információkra lettek figyelmesek eközben, amit szeretnénk veletek is megosztani.

     

    Senki nem számított drasztikusabb energiafelhasználás, vagy légszennyezettség csökkenésre napjainkban, habár számos erre irányuló, a tudatos fogyasztói viselkedést célzó kampány folyik folyamatosan. A koronavírus járvány azonban ezzel a nem várt hatással lepett meg minket.  A környezetszennyező életmódunkból fakadó károsanyag-kibocsátások most nem várt mértékben csökkentek. A szennyezettséget mérő műholdak jelentős légszennyezés csökkenést mutattak Kína felett, ami legalább részben a koronavírus járvány hatására történő gazdasági lelassulásnak tudható be. Hiszen sok helyen leállították az árukereskedelmet, lezárták a határokat, bezárták a kisebb üzleteket, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését.

     

    De Európa egyes országaiban is látványosan csökkent a légszennyezettség a szigorú karantén intézkedések következtében. Az ESA teleszkópja értelmű csökkenést mutat Párizs, Madrid és Róma felett.

     

    A megváltozott szokásaink az energiafelhasználásra is hatással vannak. Sokan otthonról dolgoznak, számos termelő üzem bezárt. A villamosenergia-rendszerek adatai az elmúlt időszakban jelentős visszaeséseket mutatnak a hazai villamosenergia-fogyasztásban. A villamosenergia-hálózat terhelése az év végi ünnepi időszak szintjére esett vissza.

     

    Kíváncsian várjuk a további eredményeket.

     

    Források:

    www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/Copernicus/Sentinel-5P

    energiabox.blog.hu