A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Részletek Rendben!
  • 19

    Dec

    Ünnepi hangulatot emelő karácsonyi italok

    Receptek

    A karácsonyi asztal terítése kapcsán sokaknak elsősorban a karácsonyi finomságok és a fantasztikus díszítés jut eszükbe. Nem is gondolunk arra, hogy az ünnepi hangulatot speciális, karácsonyi italokkal is emelhetjük. Ezeknek az itókáknak a legfőbb jellemzője, hogy a zord időjárás ellenére kellemesen felmelegítik az embert és az ünnepet.

     

    Igazán nem nehéz elkészíteni például a gyerekek körében is népszerű forró csokit, amihez tej, tejszín, kakaópor, cukor és vaníliás cukor kell, fűszerezni pedig fahéjjal és szegfűszeggel érdemes. Az édes italt először Montezuma kínálta a Mexikó területére érkező spanyol hódítóknak, a forró csoki fogyasztása Európában az 1600-as években terjedt el.

     

    Szintén közkedvelt és karácsonyi vásárokban is kapható a puncs, amely Indiából származik. A hazatérő tengerészek terjesztették el Európában, ahol elegáns party-kon hódított az ital. Neve a hindu pancha, illetve a szanszkrit pantcha szóból ered, amely mindkét nyelven ötöt jelent, az ital ugyanis öt összetevőből – arrakból (rumhoz hasonlatos erős indiai pálinkaféle), konyakból, vízből, cukorból és narancsléből áll. Napjainkban többféle receptje létezik, gyakran készítik rummal, fehér és vörösborral keverve. Lényeg, hogy erős alkoholos italt és cukrot tartalmazzon.

     

    punch-770x433

     

    Hazánkban, a téli időszakban talán a forralt bor a legnépszerűbb meleg ital. Kicsit hasonlóan a puncshoz alkoholból, cukorból készül citrusfélék és fűszerek hozzáadásával. Egyszerűsége miatt szinte minden ünnepi vásár és karácsonyi party elengedhetetlen itala.

     

    Valamivel különlegesebb és jellegzetesebb a forralt bornál a narancsbor, amit szintén egyre többen szolgálnak fel az ünnepi menühöz. Egy egyszerűbb recept alapján vörösborból, tiszta alkoholból, cukorból és narancsból készül. A mediterrán térség borászai azonban az igazi narancsbort úgy készítik, hogy a fehérbort a vörösborkészítés módszerével állítják elő, azaz a fehérszőlő levelét nem választják el a szőlő héjától, hanem azon érlelik. Ettől lesz a narancsbor tulajdonképpen egy sötét színű fehérbor, amelynek íze némiképp eltér a megszokott fehérborokétól.

     

    A tojáslikőr nem csak a húsvét, de a karácsony jellegzetes itala is. Amennyiben időben kezdjük el készíteni, – körülbelül 3-4 hét alatt érik össze - akkor tálalhatjuk az ünnepi menü aperitifjeként. Nem kell hozzá más, mint tiszta alkohol (esetleg konyak, brandy), tej, tejszín, tojássárgája és cukor. A tojáslikőrt egyébként eredetileg az indiánok avokadóból, vagy ahogyan ők nevezték – aligátor körtéből készítették. A gyümölcs húsát – némi szesszel krémszerűvé keverve - mézzel egzotikus fűszerekkel ízesítették. Később Hollandiában az avokadót tojássárgájával próbálták helyettesíteni. Az új recept – az így készült italt Advocatnak nevezték – annyira bevált, hogy Európában azóta ez terjedt el. A neves Verpoorten cég az 1800-as évektől a mai napig ezen a néven forgalmazza tojáslikőrjét.

     

    tojaslikor-770x433 

    Ne feledjük hát, hogy a karácsonyi menühöz ünnepi ital is dukál, amelyek elkészítése nem okoz túl sok gondot, örömet viszont annál nagyobbat a vendégek számára. Szeretteink kedvéért mindenképpen érdemes hát kipróbálni valamelyik jól bevált karácsonyi ital receptjét.