A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Részletek Rendben!
  • 11

    Ápr

    Tanácsok az ételszállításra átálló vendéglátóhelyek számára a koronavírus járvány idején

    Hírek

    Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy rengeteg vendéglátóhely állt át az elviteles ételkészítésre, ételkiszállításra. Ebben a cikkben most azoknak a vállalkozásoknak szeretnénk segíteni néhány praktikus tanáccsal, akik szintén ebben a megoldásban gondolkodnak, hiszen számos élelmiszerbiztonsági szabályt kell figyelembe venniük.

     

    Mire van szükség az induláshoz?

     

    • Ételkiszállításra külön engedélyt kell beszerezni.
    • Érdemes lefektetni és a munkatársak számára is elérhetővé tenni a higiénés előírásoknak megfelelő szabályokat az alapanyagok beszerzése/átvétele/raktározása/előkészítése, valamint az ételkészítés, a csomagolás és a kiszállítás tekintetében.
    • A szállításhoz, olyan eszközök szükségesek, melyek a megfelelő hőmérsékleten tartják az ételt szállítás közben, legyen szó, melegítésről vagy hűtésről.
    • A fogyasztó részére megfelelő tájékoztatást kell adni, az étel összetételére, jellegére, származására, allergén tartalmára vonatkozóan. Ezt legegyszerűbben a rendelési felületen, weboldalon érdemes feltüntetni.
    • A kiszállított ételre vonatkozóan a fogyasztó számára tájékoztatást kell nyújtani az fogyaszthatósági idejéről, az étel igényel-e fogyasztás előtti újbóli hőkezelést, illetve hűtőben kell-e tárolni fogyasztásig. Ehhez ki kell választani egy közlési csatornát, hogy milyen formában történjen a tájékoztatás, pl. csomagoláson, számlán, szállítólevélen, megrendelőlapon, külön tájékoztatón, szóban.
    • A szállítóboxokat és a szállítást végző jármű felületeit virucid hatású felületfertőtlenítő szerrel kell tisztítani, ennek beszerzéséről érdemes előre gondoskodni.
    • A futárok számára is virucid hatásspektrummal rendelkező, min. 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szer biztosítása szükséges, melyet kötelesek rendszeresen, kiemelten az étel kiszállítás és az átadás előtt, valamint fizetés és távozás után azonnal használni.
    • A dolgozóknak jelen helyzetben ajánlott az arcmaszk, gumikesztyű viselése, ezek beszerzéséről is a munkaadónak kell gondoskodni.

     

    További javaslatok

     

    • A jelenlegi helyzetben kizárólag a frissen készült, biztonságos hőkezeléssel készített készételek kiszállítása javasolt.
    • Élelmiszer-biztonsági szempontból különösen kockázatos, vagy gyorsan romló étel szerepeltetése az étlapon nem javasolt.
    • A szállítási útvonal tervezésekor arra kell törekedni, hogy a szállítás minél rövidebb ideig tartson és annak során a lehető legkevesebbszer nyissák ki a jármű rakterének ajtaját.

     

    Tippek az érintésmentes átadáshoz

     

    • A szennyeződések elkerülése érdekében nem javasolt a készétel, élelmiszer-szállítmány közvetlen padozatra, küszöbre, lábtörlőre helyezése.
    • Az élelmiszert lehetőleg plusz zacskóban, kilincsre akasztva hagyja a szállító a megbeszélt helyszínen.
    • Az önkéntes izolációban élő vásárlók lehetőleg a rendelés leadásakor „megjegyzésben” jelezzék a szolgáltatónak az izoláció tényét, hogy a kiszállítás megfelelő időpontját, körülményeit és lehető legbiztonságosabb módját szükség esetén előre egyeztethessék a megrendelővel.
    • A közvetlen érintkezés, ezzel pedig a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében, a megrendelőnek ajánlott előreutalással fizetnie. Erről a szállítónak honlapján, hírlevélben vagy egyéb szokásos módon érdemes tájékoztatni a vásárlóit.

     

    Az ételkészítés során az itt elérhető tájékoztatóban foglaltak szerint kell eljárni.

     

    Reméljük ezzel az összefoglalóval is tudtuk egy kicsit támogatni azokat a vállalkozókat, akik át szeretnének állni az ételkiszállításra, ezzel is példát mutatva, hogy egy ilyen nehéz helyzetben is érdemes előre tekinteni, és a megoldásra törekedni.

     

    Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

    https://www.nnk.gov.hu/