A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Részletek Rendben!
 • 14

  Ápr

  FESZTIVÁLOK vs. KORONAVÍRUS

  Hírek

  A koronavírus járvány által egyik leginkább érintett szektor a vendéglátás és a rendezvényszervezés. Így a kialakult egészségügyi helyzet nagy hatással van az idei tavaszi, nyári fesztiválokra, rendezvényekre is. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb adatokat, hogy ezek szerint, mire számíthatunk idén.

   

  Meg lesznek tartva a fesztiválok?

   

  A tavaszra, nyár elejére tervezett fesztiválokat többségében vagy lemondják, vagy őszre próbálják áthelyezni. A júliustól tervezett fesztiválok szervezői még kivárnak a döntéseikkel, de a jegyelővétel megállt, és a szervezés előkészítése is lelassult.

   

  Az ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) szerint bármilyen előrejelzés azzal kapcsolatban, hogy meddig fog tartani a járvány, pusztán spekuláció a jelenlegi stádiumban. Így nincs hivatalos álláspont ezzel kapcsolatban.

   

  A nyárra, ősz elejére tervezett rendezvények szervezői valószínűleg júniusban hoznak döntést arról, hogy megrendezik, halasztják vagy lemondják a fesztiváljaikat. Ha a fesztivál szezon második fele sem megmenthető, a szektor szinte minden szereplője súlyos károkat szenved.

   

  A Magyar Fesztivál Szövetség kutatása alapján 982 fesztiválból 285 már biztosan elmarad. 

  Becslések szerint a valóságban elmaradó fesztiválok száma, ennek a két-háromszorosa.

  A fesztiválok egy része, ha lesz rá mód, még idén, egy későbbi időpontban kerül megrendezésre. 

   

  A június-júliusi időszakra vonatkozóan 70 fesztiválból 6 elmarad, 7 halasztásra kerül és 57 még további információra vár a döntéshez.

   

  Az augusztus-szeptemberi időszakra vonatkozóan 50 fesztiválból még egy sem jelentette be az elmaradást, elhalasztást.

   

  A legnagyobb hazai fesztiválok felől sincs még hasonló bejelentés, a Sziget, a Volt, az EFOTT és a Balaton Sound fesztiválok kommunikációjukban mind azt hangoztatják, hogy remélik a helyzet megoldódik addigra, és nem kell lemondaniuk a rendezvényeket.

   

  A legrégebbi hazai könnyűzenei fesztivál a Sziget Fesztivál 1993 óta (ekkor még Diáksziget) minden évben megrendezésre kerül, ez azonban idén talán megszakad.

   

  Milyen negatív hatásokra számíthatunk?

   

  • A vírus lecsengése után az emberekben még sokáig megmaradhat a félelem, így nehezebben mozdulnak ki, elkerülik a tömeget, ezért a fesztiválok kisebb érdeklődésre számíthatnak.
  • Elsődlegesen a belépőjegyes fesztiválokat, de a kereskedői helypénzbevétel miatt az ingyenes rendezvényeket is érinti a látogatók fizetőképességének csökkenése, külföldi vendégek elmaradása. 
  • Vendéglátás, szállás, egyéb járulékos bevételek elmaradása, adók kiesése a helyi szolgáltatók és az önkormányzati, állami költségvetésekből.
  • A fesztiválok szervezői bevétel hiányában leépítésekre kényszerülnek, hosszan elhúzódó krízis esetén, a nonprofit szektor megszűnése is reális veszély. 
  • Elmaradó pályázati és bevételi források, várhatóan csökkenő jegybevételek, szponzorációs bevételek.

   

  A jelenlegi helyzet következményei az előadókra nézve

   

  A Hétfa Kutatóintézet és Elemzési Központ és a ProArt Szövetség korábbi éves felmérései alapján a magyar zenészek jövedelmük több mint 60%-át az élőzenei fellépésekből szerzik, ezek pedig legnagyobb számban június és szeptember közé tehetők.

   

  Így a koronavírus járvány sajnos akár csőddel is járhat számos zenész és a köréjük épülő teljes zenei szektor számára, ha nem tudnak gyorsan reagálni a jelenlegi helyzetre, és alternatív megoldást találni a súlyos jövedelem kiesésre.

   

  Azért természetesen a zenészek még most is igyekeznek mindezek ellenére bizakodóak maradni. A legtöbben ebben a helyzetben is megtalálják a módját annak, hogy pozitív üzeneteiket eljuttassák a rajongókhoz, ezzel is tartva bennük a lelket. Számos előadó ad otthonában koncertet saját dalaiból, vagy rajongóinak kívánságára betanul pár nemzetközi dalt, és saját hangszerelésében, youtube csatornáján adja elő ezeket, hogy most se szakadjon meg a kapcsolat a közönséggel.  Források:

   

  Magyar Fesztivál Szövetség

  A COVID-19 járvány várható hatásai és szükséges intézkedések

  1. 03. 22.

  http://fesztivalszovetseg.hu/hirek/a-covid-19-hatasa/

   

  Pro Art Szövetség a szerzői jogokért

  Zeneipari jelentés 2019

  https://www.zeneipar.info/index.html