A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Részletek Rendben!
 • 29

  Jan

  Egy repohár ára a környezetre nézve

  Hírek

  Sokakban felmerül a kérdés, hogy amennyiben befektetnek a repohárra, valóban csökkeni fog-e rendezvényük ökológiai lábnyoma. Ezzel kapcsolatban nehéz határozott válaszra találni, hiszen rengeteg különböző állásfoglalással találkozhatunk.

   

   

  Eldobható vagy újrahasználható poharat érdemes választani?

   

  Mielőtt válaszolnánk a kérdésre, fontos megérteni, hogy miért van ennyi vita a téma körül. Számos vélemény arról, hogy a  műanyag poharak új generációja rosszabb vagy jobb hatással vannak a környezetre, mint hagyományos társaik, a nem pontos összehasonlításokból ered.

   

  Miből erednek a pontatlan összehasonlítások?

   

  • A különböző féle újrahasználható poharak (papír, műanyag, stb.), különböző módon hatnak ki a környezetre, és ugyanígy van ez az egyszer használatos poharakkal is.

   

  • A környezeti hatások eltérő aspektusaiból vizsgálva, más-más képet kapunk. Az energia és a természetes erőforrások használata, a szennyezés és kibocsátott káros anyagok csak néhány eleme az összehasonlítások alapjául szolgáló tényezőknek. Ahhoz, hogy valós eredményeket kapjunk, az anyagok teljes környezeti benyomását kell vizsgálnunk, nem csupán egy aspektust.

   

  • Sokszor nem számolunk az egyéb tényezőkkel, mint a gyártás során használt technológia, vagy hogy milyen távolságban kellett szállítani a terméket, hogy az eljusson az eladótól a vevőig.

   

  A vélemények sokszínűsége abból is eredhet, hogy a környezeti problémáknak számos típusa van. Néhányan talán egyes tényezőknek nagyobb, másoknak pedig kisebb jelentőséget tulajdonítanak attól függően, hogy véleményük szerint melyik a súlyosabb. Nézzük melyek a leggyakoribbak, és milyen hosszú távú következményekkel járnak.

   

  • Kibocsátott káros gázok - levegőszennyezés, globális felmelegedés
  • Természetes erőforrások használata - az erdős területek csökkenése, a biodiverzitás veszélyeztetése, globális felmelegedés
  • Környezetszennyezés - a természetes élőhelyek és a biodiverzitás veszélyeztetése

   

   

  A reális összehasonlítás alapjai

   

  Tehát a fentiek szerint számos paramétert figyelembe kell vennünk, ha azt szeretnénk megtudni, mennyire környezetbarát egy adott termék. Az alábbi 3 fő terület segítségével rendszerezhetjük, és reálisan megállapíthatjuk ezt.

   

  • Gyártás - A felhasznált energia és természetes erőforrások, az alapanyagok és késztermék szállítása, a gyártás során esetlegesen keletkező káros anyagok kibocsátása

   

  • Használat - Hogyan hat a termék használata a felhasználóra, mint pl. az egészségére, valamint a környezetre pl. a poharak esetében a mosogatás során

   

  • A használat után - Hogyan lehet kezelni az elhasználódott terméket, okoz-e szennyezést, előfordulhat-e a lebomlás során károsanyag kibocsátás, hogyan működik az újrahasznosítás

   

   

  Eldobható és újrahasználható poharak hatásai

   

  Gyártás ára a környezetre nézve

   

  Általánosságban véve egy egyszer használatos pohár gyártása kevésbé káros, mint egy repohár, hiszen előbbi kisebb, vékonyabb, kevesebb anyag szükséges az előállításához, és egyszerűbb maga a gyártási folyamat is.

   

  Használat ára a környezetre nézve

   

  A fenti pont mellett azzal is számolni kell, hogy ha több 100 klasszikus műanyag poharat használsz egy évben, az megsokszorozza a gyártás során keletkező hatást, míg az újrahasználható pohárból közben csak egyetlen egy van használatban.

   

  Ahhoz, hogy össze tudjuk hasonlítani a hagyományos és zöld poharakat, előbb tudnunk kell, hogy hány eldobható pohár felel meg egy újrahasználható pohár teljes életciklusának. Ez a szám úgy 6 és 127 között lehet az anyagától és használatának módjától függően.

   

  Ezen felül kulcsfontosságú a mosogatás kérdésköre. Míg az egyszer használatos poharak esetében ezzel nem kell számolnunk, az újrahasználhatóakhoz hozzátartozik. Természetesen ezen belül is rengeteg megoldás létezik, és néhány mosogatási módszer zöldebb megoldást nyújthat, mint mások.

   

  Minden tényezőt egybevetve - az általános számítások szerint - a repohár kevésbé káros megoldás, mint az eldobható poharak.

   

  Használat utáni ár a környezetre nézve

   

  Nehéz meghatározni az egyszer használatos poharak hatását, mivel rengeteg módja lehet annak, hogy mi is történik velük a használat után. Az alábbi pontokat érdemes figyelembe venni:

   

  • Az elhasznált poharak összegyűjtése és elszállítása
  • Ha sikeres a szelektív gyűjtés, és az anyagának megfelelő körülmények szerint van tárolva a szeméttelepen, akkor is rengeteg időt vesz igénybe a lebomlása
  • A lebomlás során keletkezett gázok negatívan befolyásolják a globális felmelegedést
  • Azok a poharak, amik nem jutottak el a szeméttelepre szennyezik a környezetet
  • Összességében nehezen kezelhető szemét mennyiséget termel ez a megoldás

   

  A zöld poharak ellenben újrahasznosításra kerülhetnek, ráadásul sokkal hosszabb az életciklusuk is, így sokkal kevesebb a használat utáni befolyásuk.  A poharak fenntarthatóságát értékelve tehát egyértelmű, hogy az újrahasználható verziók sokkal zöldebb megoldást nyújtanak, ha többször használjuk őket. Hiába alacsonyabb az eldobható poharak gyártás során keletkezett hatása, a használat során és azt követően elveszíti ezt az előnyét.

   

   

  Egy repohár ára üzleti szemmel

   

  Az is természetes, hogy az üzleti világban a költségek fontos szerepet játszanak, és sokan aggódnak, hogy a környezetbarát alternatívák használatával magasabb beruházásra van szükség, és ott vannak még a fenntartási költségek is. Pedig akár kisebb lépésekkel is hatalmas összegeket spórolhatsz meg ha levezeted a számításokat a fenti, környezetvédelmi aspektusokhoz hasonlóan, minden szempontot összevetve.

   

   

  Vidd Te is a következő szintre a rendezvényedet, a környezetbarát újrapoharakkal!

   

  A részletekért érdeklődj az sales@creaform.hu e-mail címen!